Limon Çiçeği Kitapları

Tuesday, April 10, 2007

14 - Bireysel Psikoloji

Okuyup yazmadığım kitaplarım var. Onları yazayım artık...
Alfred Adler tarafından kaleme alınan sosyal duygunun gelişimini anlatan bir kitap.
" herkes bir amacın etkisi altındadır. Bu amaca ulaşmak başkalarını geçmek olarak kendini belli eder. Herkesten daha üstün olmak için uğraşır."
"Organik yetersizlikler insanda aşağılık duygusu oluşturur"
"Aşağılık duygusu, üstünlük duygusu, sosyal yetersizlik, şımartılmış olmak veya istemek ..."
" Bir ailedeki iki kızdan en büyüğü, kendisinden üç yaş küçük bir kızkardeşi dünyaya gelir gelmez çetinleşti ve isyankar oldu. Kçükkız itaatli bir çocuk olmanın avantajını anladı ve böylelikle herkes tarafından çok sevildi. Sevildiği ölçüde büyük kız öfkelendş ve isyan etti. Büyük kız ilerlemiş bir yaşa kadar bu şiddetli protesto durumunu devam ettirdi. herşeyde üstünlüğe alışmış olan küçük kız okuldabir başkasından geri kaldıüında ilk şoku geçirdi. Okuldaki bu deneyim ve daha sonra karşılaştığı üç büyük hayat problemi, ihtirası için tehlikeli bir noktada gerilemeye ve aşağılık kompleksi yapmaya zorladı. Bu sürekli başarısızlık korkusunun sonucudur"

"Gerçek hayatı çekilmez bulan insan hayal dünyasına sığınır. Yalnız hayal gücü sosyal duygu ile tam bir anlaşma halinde olduğu zamanönemli eserlerin ortaya çıkabileceğini unutmayalım. Çünü hayal gücü duyguları ve heyecanları uyarmak suretiyle bir makinedekisıkma işini görür,hayatın randımanını artırrır"
"Hatayın manasını araştırmak ancak insan-evren arasındaki münasebet gözününe alındığında bir değer ve önem kazanır"
"Tnarı kavramı gerçekten insanın mükemmeliyet özlemini, insanların bu mükemmeliyete ulaşma hususundakigizli arzularını kapsamaktadır.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home