Limon Çiçeği Kitapları

Wednesday, November 01, 2006

11 - İnancın En Güzel Tarihi

Evet sıra inanç meselesine geldi. Kitap İş bankası kültür yayınlarından çıkma. Takip edeceğiniz üzere serinin devamı. Okunması kesinlikle tavsiye edilen kitaplardan biri. İnsanların tanır arayışlarından başlayıp çok tanrılı dinlerden nasıl tek tanrılı dinlere geçtiklerini, tek tanrılı dinlerin aynı özü insanlara nasıl farklı farklı verdiklerini çok akıcı bir şekilde anlatıyor. Kitap yahudulik ve hiristiyanlık ağırlıklı yazılmış ve islamiyete değinilmemiş. Aslında içerik olarak pek farklı olmadıklarını kitabı okurken öğreniyorsunuz. Mesela ibranicenin ünsüzlerden oluşan bir dil olduğunu ben bu kitapdan öğrendim. Alıntılarım ise şöyle :
"Herkesin Tanrısı kendinedir"
"Yahudilik bir iman dini değil, eylem ve eylemler dinidir. İnsanı Tanrı'ya eylem bağlar"
"İbrahim'e gelen vahiy : "Ülkenden, vatanından, babanın evinden çık, git ..."" buyruğundan söz ederken, bunun ne derece bir kökten kopuş sözü olduğunu vurgulamıştım.Pagan olmak yerleşmek, bir yere çakılmak, toprağın güvencesi üzerine konmaktır. Göçebe ise aksine, her an odunu ocağı terk edip yole koyulmaya hazırdır. İbrahim gibi o da sahip olduğu varlık ile yetinmez, yerleşik hayattan ve onun sağladığı güvenlikten vazgeçebilir."
" .. concept anlamda Tanrı'nın kendisi bizi ilgilendirmez. İyiliğin ve özgürleşmenin Tanrı'sı bizim için önemlidir"
" Elbette hikayede İbrahim'in, Tanrı'dan öyle emir aldığı için, yani en yüce bir söz veya değer uğruna, oğlunu kurban etmesi gerektiği söyleniyor. Ama son anda, kendisi bağladığı biricik oğlu İshak'ı bıçkla tam keseceği sırada, Tanrı'nın meleği onu durdurur. Bu durdurmanın -ki aynı zamanda bir "karar"dır- anlamı açıktır: Sen artık çevrende herkesin yaptığı gibi yapmayacaksın, sadece kendi oğlunu deil, hiçbir insan oğlunu öldürmeyecek veya kurban etmeyeceksin. Şöyle diyebilirim İbrahim'in gerçekleştirdiği devrim, Tanrı'nın sözüne karşı bile olsa, "ötekine" saygıyı gündeme getirmesidir. Tanrı simgesini ya da değerini bir insanlık değerine, insanlar için bir değere, yani en geniş ve en derin anlamı ile bir adalete dönüştürmektir."

1 Comments:

  • Aslinda icerik olarak pek farkli olmadiklarini derken hangi 2 dini kastediyorsunuz?

    Herhalde Musevilik ve Hristiyanligi degil?

    By Blogger Papatya, At 7:40 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home