Limon Çiçeği Kitapları

Monday, August 14, 2006

5- Mutluluğun En Güzel Tarihi

Mutlu olmak bir zorunluluk mu hayatımızda ? Ya hep geçmişi düşünerek mutlu olduğumuzu hayal ediyoruz veya gelecekte sahip olabileceklerimiz için mutluluğu erteliyoruz. Peki mutlu olmak için reçeteler var mı ? İnsanlık tarihinde mutlu olmak nasıl aranır hale geldi. Bu kavram nasıl oturdu ve yıl 100, yıl 500, yıl 1000 ve yıl artık 2000. Peki neler değişti mutlu olmak için. Mutluluk sahip olunan birşeyden ne zaman aranan birşey haline geldi. Mutluluk deyince hangi resimler insanların kafasında canlandı. Ve en sonunda günümüzde mutluluk nasıl birşey ? İşte, reçete vermek yerine reçetenizi çıkarabileceğimiz tarihsel sıralama yazılmış bir kitap. İnsanların mutluluk kavramının nasıl değiştiğini gerekçeleri ile anlatıyor. Andre Comte-Sponville (mutluluk üzerine pek çok eseri olan düşünür), Jean Delumeau (Dİnsel düşünceler tarihi uzmanı) ve Arlette Farge (Halk hareketleri uzmanı) ile söyleşi kıvamında yapılan bilgilendiri, öğretici ve tekrar düşünmeye iten bir kitap. Kitap İş Bankası yayınlarından biri olup, tarih serisine devam ediyorum

"Sonuç olarak bizi mutsuz kılan şey arzu ... Her zaman değil, her arzu değil.Arzu, sadece var olmayan bir nesneye yöneldiğinde özleme dönüşür"

"Sahip olmadığınız yiyeceği arzularsınız. İştah ise tam tersi güçtür. Yediğimiz, sıkıntısını çekmediğimiz şeyden zevk alma gücü.Bu arzu eksiklik değiş güçtür"

"Birinci tip mutluluk, bütün arzuların tatmin edildiği zaman süren mutluluktur- saadet, ama saadetle asla tanışamayacağız çünkü insan olduğumuz için arzularımız bitmeyecek. İkincisi göreceli mutluluk geçmişe veya geleceğe yönelik olarak. Kötü birşey yok ise mutluyuzdur. Genelde kullanılan tanımda budur. Üçüncü ise sonsuzluk mutluluk, bilgelere ait mutluluk.Şu ana ait mutluluktur."
Limon Çiçeği

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home